Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic

by AAshir

Peloponnese Rural House is a traditional stone house located in Kalamia, Greece, designed in 2019 by Architectural Studio Ivana Lukovic.













Description

A small plot situated in a remote, unremarkable village of Kalamia, at the end of the winding country road, with picturesque olive groves surrounding and an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for a family dwelling – a retreat from demanding urban life. Its occupant is a nature-loving young couple with their three children. The morphology of the place – the slope with a 6m height difference from the top to the bottom, led to the decision of creating the house with a low, humble, stone stable-like appearance that discreetly fits into the village neighborhood, from the street side, while developing into the prominent, two levels construction from the garden.

The entrance level is approached by a comfortable ramp and represents a public area of the building. It relates through the large openings to the outdoor, observation platform space, suitable for stars-gazing and experiencing a distant view of the sea. Additional openings were created on the roof, South-West, and North-East side of the building to improve natural light and ventilation. Communication with the garden is established by a transparent, cantilevered, handmade concrete staircase.

At the garden level, the slab’s perforations allow for the interior corridor’s intertwining of natural and artificial light, creating a cave-like atmosphere of private area. Bedrooms and guest suites, along with bathrooms, suggest the monastic feel of the space, thanks to the basic, bespoke furnishing. Direct garden access from these places is generated with two courtyards that have the role of contemplation places. In a separate stone and metal construction, among Mediterranean plants, it is possible to experience cooking and dining “al fresco”. Along with the mentioned purpose, on the South-West section of the metal construction, positioning of a solar vacuum tube is foreseen to avoid solar panels on the roof of the main dwelling.

Natural materials applied on the elevations and in the interior are inspired by the industrial feel of the traditional stone stables characteristic for the Peloponnese rural areas. The reclaimed local stone was supplemented with new, grey roof tiles, black aluminum façade windows frames, washed-wood handmade shutters, black metal railing, white-oil treated OSB, and cement mortar in two shades are all implemented in a contemporary manner, contributing to the richness of textures.

It is important to emphasize that the entire 141m2 of habitable, custom-made space, is built with restricted means. However, thanks to the close collaboration between the Client, Architect, and Contractor, the initial architectural proposal was not compromised.

Built according to contemporary sustainable standards and located in a healthy environment, this house has been playing a major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitant’s safety and comfort that was more difficult to achieve in a dense Athens urban tissue.

Photography by Athina Souli

Visit Studio Ivana Lukovic

The post Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic first appeared on Design Daily.

Related Posts