Peronne by La Firme

by AAshir

Peronne is a contemporary apartment located in Montreal, Canada, redesigned in 2019 by La Firme.

Description

Outremont: Let There Be Light

Now airy, bright and modern, the annex that was once the servants’ quarters of this ancestral house in Outremont, was a dark, cramped space before remodeling began in 2019. The mission, along with making the bathrooms more functional, was to open it up and create a space for reading that evoked something like the lounging deck of a ship on a transatlantic crossing.

Making space for the sun

New sources let in abundant natural light, not the least of which is the cathedral ceiling, making for a bright reading nook on the mezzanine. The custom-made staircase leading up to it houses a storage space in its lower steps, which are made of red oak, next to a worktable. Folded steel steps lead up from there, then give way to steel steps fixed to the wall, all of them welded and painted on site.

The mezzanine echoes the shape of the roof, creating a bright, open library and reading nook bordered by a glass railing and further illuminated by a semi-circular skylight. On the left is access to the main house and two bathrooms remodeled in parallel to the annex.

The master bathroom’s configuration was completely modernized. Natural light pours in from a huge skylight above the clawfoot tub. Intertwining white and transparency emphasize this light and are embellished by touches of forest green (bath, sink, cast iron radiator). Opposite the sink, integrated storage serves the entire bathroom. And though the effect is decidedly contemporary, the Calcutta green marble countertop, as well as the wall tiles, bring a classic timelessness with are a nod to bathrooms of another era.

The secondary bathroom features a large vertical window that follows the angle of the roof. The remodeling also includes several custom accessories, including the vanity, the steel towel rack, and the worktop beneath the mirror.

Though the project is distinctly contemporary, articulating spaces that reflect a lifestyle wholly anchored in the present, it pulls off a rare feat of balance, hinging on respect for the building’s rare heritage.

Photography courtesy of La Firme

Visit La Firme

The post Peronne by La Firme first appeared on Design Daily.

Related Posts