RAW Architecture celebrates bamboo’s versatility at home and community centre in Indonesia

by AAshir
Image of the waved roof line at Piyandeling Artisan House

Indonesian studio RAW Architecture used bamboo for the structure, interior walls, decorative carvings and door handles, at this home and community space in West Java.

Located in the village of Mekarwangi, Piyandeling Artisan House, which has been shortlisted in the rural house category of Design Daily Awards 2022, combines a three-bedroom home with an open-air meeting hall and facilities for the local community.

Aerial image of Piyandeling Artisan House
Piyandeling Artisan House was created by RAW Architecture

On foundations of stone sourced from a nearby river, a structure of bunched bamboo columns and bamboo grid floors was used to build the cluster of structures, which are topped with roofs covered in thatched nipa palm leaves.

Throughout, various types of bamboo have been integrated into the structures, from the frame itself through to the floor and ceiling finishes, balustrades, window frames, decorative carvings and even door handles.

Image of the waved roofline at Piyandeling Artisan House
The building comprises a home and a community space

RAW Architecture worked directly with local craftspeople to construct the building, using bamboo sourced from local villages, which was then engineered on-site.

“[The project] aims to deconstruct the public perception of bamboo’s craftsmanship as ‘poor man’s timber’,” said the practice.

Exterior image of a tubular corner
It used bamboo as a primary material

“This creativity brings an approach that focuses on solutions that are easy to maintain, easy to construct and efficient in terms of building budgets,” it continued.

“The idea is creating finishes that are raw, basic, humble and honest in the expression and forming of such economic sensitivity.”

A three-storey cylindrical form called Sumarah contains the home, while a large L-shaped pavilion-like structure called Kujang provides an open-air space for meetings and gatherings.

The lower level of the meeting pavilion has been left completely open to the surrounding landscape, while above walls covered with an open bamboo grid shelter the interior and an undulating bamboo balustrade articulate its edges.

Interior image of the bamboo-lined lower level
The lower level of the building opens out to its surroundings

Inside the dwelling structure, the bamboo structure is surrounded by an outer skin of plastic panels – recycled from a previous pavilion project by the practice – to provide this taller volume with greater protection against the rain and wind.

“The cylindrical shape was chosen as a protection strategy against strong winds coming from the north, so that the building functions to transfer and slow down the wind speed,” said the studio.

“The playful balustrade of bent bamboo is a more elaborated hyperboloid form; stronger, more flexible, and creating a silhouette of the natural movement of birds of the movement of kujang, a traditional weapon in the Sunda tradition,” it continued.

Walls, floors and ceilings were covered in bamboo throughout the structure
Bamboo lines the interior spaces

Smaller spaces containing studios, a bookshop and a dentist space sit alongside these volumes, and underground a skylit, concrete prayer room has been cast from bamboo formwork to create textured, fluted walls.

Many of the bamboo techniques used for Puyandeling Artisan House have been developed through RAW Architecture’s previous projects, including a studio for the practice itself in Jakarta and a school building on stilts in Tangerang city.

The photography is by Eric Dinardi.

The post RAW Architecture celebrates bamboo’s versatility at home and community centre in Indonesia appeared first on Design Daily.

Related Posts