Stanton Williams draws on Stonehenge and Shakespearian theatres for Henge installation

by AAshir
Henge in Canary Wharf by Stanton Williams

British architecture studio Stanton Williams looked to ancient and historical communal designs when creating Henge, a sculptural stone installation that is on display in Canary Wharf as part of London Design Festival.

Located at Wren Landing in London’s business hub Canary Wharf, the monolithic Henge installation comprises thirty 2.4-metre-high stone slabs, each weighing 300 kilograms and made from Jurassic limestone.

These stand on plywood seats and have been slotted together by structural engineers Webb Yates using computer-cut pieces of plywood to form a circle overlooking a canal.

A visitor looks at a circle of stone blocks
Thirty slabs of Jurassic limestone make up the installation

Stanton Williams worked with stone supplier LSI Stone, Webb Yates and design agency Experimentadesign on the project, which was designed and built in just six weeks and assembled like “a child’s toy”.

“We had to get a special, very small crane to lift the stone into place with all the trees around,” Stanton Williams co-founder Alan Stanton told Design Daily.

“They managed to assemble it so it all goes together – a little bit like a child’s toy.”

Exterior view of Henge installation in Canary Wharf
Henge was placed within an existing circle of trees

The way in which people surrounding a performer make “architecture with their bodies” was one of the main influences on the circular design, which Stanton hopes will be used both for performances and as a place to rest.

“We have a photograph taken from the top of the Centre Pompidou in Paris, looking down at the piazza, and you can see mime artists, flame throwers and sword-swallowers, and each one has a crowd of people around it,” Stanton said.

“And the shape of the crowd changes according to what the actors are,” he added. “So we were interested in the way that people make, effectively, architecture with their bodies around some kind of actor performance.”

“We thought, let’s do the most simple thing, a circle, which is the Shakespearean O – the wooden O, which a lot of 17th-century theatres were built around,” Stanton said.

In another nod to its theatrical references, Henge also has a small round stone “stage” at its centre, which the studio hopes will encourage people to take part in communal activities in the circle.

A visitor sits on a plywood bench in a stone circle
The installation was designed as a communal space

Stanton Williams also drew on the ancient design of Stonehenge when creating the installation.

“Stonehenge has a tremendous kind of permanence about it, so we were quite interested in that and of course, it suggested the idea of a circle,” Stanton explained.

Stone and plywood seating
The stone rests on plywood seating

“The use of stone immediately suggested not only Stonehenge but also one of the 130 henges that are all over Europe, mainly in the Celtic countries – in Britain and in Brittany in France,” he added.

“They built these circles, and nobody knows what they were for – except we know that the circle is a powerful, bringing-together kind of architectural shape.”

Detail of how stone slabs are connected by plywood
Plywood brackets connect the stone slabs

Henge will remain in situ at Wren Landing beyond the London Design Festival, until 20 October, after which it will be disassembled and recycled.

“The stone can very easily be returned and used for something else – paving or building material,” Stanton said.

“The timber base could be simply recycled but we thought it would be very nice if we could find a school that we could give it to; they could use it as their own little theatre space in the playground or similar.”

The photography is by Mark Cocksedge.

Henge is at Wren Landing until 20 October as part of London Design Festival 2022, which takes place from 17-25 September 2022. See our London Design Festival 2022 guide on Design Daily Events Guide for information about the many other exhibitions, installations and talks taking place throughout the week.

The post Stanton Williams draws on Stonehenge and Shakespearian theatres for Henge installation appeared first on Design Daily.

Related Posts