Straight-Curve Apartment by Filippo Bombace

by AAshir

Straight-Curve Apartment is a contemporary home located in Rome, Italy, designed in 2021 by Filippo Bombace.














Description

In one of those fine buildings that often characterize the Roman building scene of the ’70s, the renovation project of the house for a couple with children develops, inevitably conditioned by the design of the balconies that clearly characterize the external appearance of the building.

The simple but effective geometric sequence of the straight line, the semicircle, and the quarter-circle become in fact the layout of the operation, defining in a coherent way to the external spaces the design of the internal partitions and all the furnishing elements that complete the house.

Once married the general setting and the distribution scheme based on this geometric principle, we started with the customers the classic exciting work of defining the material and color of the intervention, which led through different versions to arrive at a setting based substantially on the use of oak wood opposed to the white of the walls; in this clear dualism are inserted some quotations of Calacatta marble, where the function, especially for reasons of resistance requires material from this point of view more suitable.

The final version sees the living area diaphragmed by delicate but effective partitions made of oak wood that trigger a pleasant see-through effect, thus defining the entrance, the distribution spaces, the kitchen area, and the study.

Again, oak wood is used for most of the closets, furniture, and especially for the slatted boiserie that covers the entire long wall at the edge of the corridor that runs along the living area.

The master suite, characterized by a closet in the middle of the room that serves as the headboard bed, leads directly to the bathroom from a sliding panel that reveals first the free-standing bathtub, then the large shower area, the double sink station, and finally, secluded, the sanitary area.

Even the children’s bedrooms and their respective bathrooms are organized according to the philosophy of the project, appropriately interpreted in the colors most appropriate to the age.

This is how the little one of the house also finds a nice hiding place behind the large retractable textile wall that encloses her wardrobe, obviously according to a straight curved geometry.

Photography by Serena Eller Vainicher

Visit Filippo Bombace

The post Straight-Curve Apartment by Filippo Bombace first appeared on Design Daily.

Related Posts