The House in Mishref by Studio Toggle

by AAshir

The house in Mishref, Kuwait is a contemporary home for two brothers and their families, designed by Toggle Studio in 2019.















Description

The house in Mishref is home to two brothers and their families with their varying lifestyles and needs for privacy and open spaces. Essentially an introverted composition of two separate living units grouped around an internal courtyard, the house is an interpretation of the traditional courtyard house.

Presenting a clean and serene façade to the street, the resulting massing can be best described as a white monolithic volume poised elegantly on top of a stone cladded podium. Rhythmic arrangement of louvered windows across the façade softens the volume by lending it a sense of lightness.

Site and context

The site is located in Mishref, a suburb of Kuwait City comprised mostly of 2-3 story detached houses. The demographic is mostly Kuwaiti and the neighbourhood values privacy and quietness. The harsh desert sun in one of the hottest cities in the world sees ambient temperatures rise up to 50 degrees Celsius regularly during the summer. Dust storms are also a regular phenomenon that dictates the planning and construction strategies in the area.

A quick study of the surroundings reveal the following insights:
1. Climate controlled internal spaces are preferred more than open outdoor or semi outdoor spaces.
2. Maximising the internal built spaces dictates that windows on the perimetric walls become the only source of natural daylight.
3. Privacy concerns results in most of these perimetric windows being closed most of the time, resulting in dark and unhealthy interiors.
4. Lack of internal social spaces.

The challenge was to address these concerns and define optimised design strategies without escalating the budget.

Strategies and concept

The courtyard and the fountain

The house is organised around an internal courtyard cutting across all the floors. The U-shaped volume faces this courtyard in an Omani stone clad skin. The courtyard and the void results in an inward-looking typology that can benefit from maximum diffused daylight without compromising on privacy. The house, thus, opens up towards the interior featuring a private citrus tree lined courtyard with a sculptural fountain reminiscent of the gardens from the Moorish Alcazars.

Circulation loop or social space?

The 4-story courtyard and void presented a question of human scale as well as connectivity between the living units facing each other. A circulation loop comprised of a dramatic floating staircase connecting with balconies on multiple levels addressed these issues by punctuating the void. The staircases and the balconies also double up as viewing platforms and social spaces by offering advantageous vantage points and ease of access.

The Palette

The interiors of the house features a simple palette of ethereal white and natural woods. The straight and minimal lines of the massing is offset with the sleek curves of spiral staircases. The furniture is carefully chosen and boldly contrasted against the serene ambience. The calming sound of the water and the diffused light filtered through the louvered windows make this house an oasis of tranquility in this busy Kuwaiti suburb.

Photography courtesy of Studio Toggle

Visit Studio Toggle

The post The House in Mishref by Studio Toggle first appeared on Design Daily.

Related Posts