Design Challenges

  • The building’s waterfront prime location determined the design of an iconic building that would have high visibility from the Harbor, from the city and within the Seaport neighborhood
  • City of Boston approval stipulated that 80% of the building’s first floor be allocated for public use.
  • With the building boom taking place along the waterfront, the Pier 4 office building needed to project a sense of openness and public access along the harbor.
  • Due to the dimensions of a robust building footprint special consideration was implemented in introducing permeability through the ground floor as well as creating active edges to enhance the public realm.
  • The building needed to offer the high-quality Class A finishes and amenities expected by today’s premier office tenants.
  • The building design had to respond to various external factors such as the views from and to the city; the immediate relationship with the Boston Harbor and the integration with the influential Museum of Contemporary Art (ICA).
  • The lobby features a view corridor from the west entry to the harbor at the east entry that invites the public to pass through unimpeded. On the west side, the lobby rises two stories with a bridge crossing its center. The interior lobby wall is composed of highly figured “Golden Zelle” quartzite: